dimarts, 9 de setembre del 2008

Tornados europeus

No cal anar als Estats Units per veure tornados. El passat 15 d'agost un potent fibló afectà una zona de Polònia causant 3 morts i diversos ferits. Buscant informació hem trobat un parell de vídeos realment espectaculars: en el primer veiem el grandiós remolí d'aire i les destrosses ocasionades per aquest (que devia ser de categoria F1-F2); en el segon, que és de ben segur el més espectacular, podem observar com el tornado ve en direcció l'habitatge on la persona està grabant el vídeo i a mesura que s'acosta el vent és més i més fort, mentre que es van veient materials com xapa i també branques d'arbres volant al seu voltant fins que el fibló passa per sobre la casa. Llavors comencen a caure arbres i a sortir tota mena de matèria disparada pels vents de més de 150km/h.



Realment unes imatges esfereidores! No cal dir que la persona que grabà el tornado mentre se li acostava s'hi jugà la vida, ja que amb les fortíssimes ràfegues de vent associades al fenomen podria haver causat danys a la mateixa casa.


A Itàlia no s'han escapat d'aquests fenòmens de temps sever. El 9 d'agost una mànega marina entrà a terra a l'àrea de Sistiana -15km al NNW de Trieste-. Hi va haver dos mortsa causa del fort vent que era superior als 110-130km/h; s'estima que les ratxes mé severes podrien haver superat els 162km/h!


És, senzillament, impressionant.
Oriol Rodríguez.