divendres, 18 d’abril del 2008

Aiguats i rierades a Badalona i a la costa barcelonina (17 d'abril)

El matí va estar dominat per pluges d'anar fent, moderades, amb quantitats de 5 a 15 litres per metre quadrat. Al migdia va sortir el sol... i qui ho hauria dit que de cop i volta creixerien nuvolades i descarregaries xàfecs i tempestes fortes a molt fortes, acompanyades de fortes ratxes de vent, calamarsa i pedra, i fins i tot una mànega!
Quan el sol va sortir, juntament amb l'aire fred que teníem a les capes altes de l'atmosfera, els vents més aviat humits en superfície i la caloreta que feia, va fer créixer amb molta força potents cumulonimbus que van desencadenar a tempestes severes amb fenòmens violents. Anem a pams.

La tempesta més violenta va caure cap els volts de dos quarts de tres. Abans, erò, al voltant de la una de la tarda, ja n'havia passat una, amb intensitats de 60mm/h.

De cop i volta, es generà un nucli cap al SW i es va anar desplaçant en direcció nord-est. Just quan estava al Vallès occidental, va començar a baixar en direcció al Barcelonès nord i Maresme central i sud. Al travessar la serra de Marina, l'aiguat ens va ensenyar les dents... quasi 6mm, 4 dels quals van caure en només 5 minuts, amb intensitats puntes de 70mm/h. La calamarsa va aparèixer en poblacions com Vilassar de Mar, Tiana, Montgat, i gran part de Badalona. El tamany era com de petits cigrons. Les rieres van baixar com feia temps que no ho feien. La riera de Sant Jeroni va pujar de nivell fins a 1 metre i mig; la riera de Canyet, en menys d'1 minut va passar de portar un fil d'aigua, a baixar amb virulència, aproximadament baixava amb 1 metre d'aigua.

Just després d'aquella tempesta, va sortir el sol. Tot semblava que ja havia amainat, però no era així. Una nova tempesta s'aproximava per l'oest. Es veia l'enclusa del cumulonimbis capillatus, després, el cel s'anava posant negre, mammatus al cel... un espectacle sensacional! I de cop i volta es va aixecar una ventada impressionant provinents de la tempesta, amb ratxes clarament superiors als 40 a 60km/h. Poc va ploure a Badalona, però més al sud, a la capital catalana, va caure una bona calamarçada. Va quedar tot blanc. Potseriorment, es va formar una mànega a Sant Adrià de Besòs i, segons alguns testimonis, sembla que un tornado hauria afectat un polígon industrial de Santa Coloma de Gramanet, a la carretera de la Roca, aixecant plaques d'uralita, destrossant teulades i tombant arbres. Aquesta informació, però, no és oficial, ja que es podria haver tractat d'un esclafit o de la mateixa ventada de la tempesta. A la següent fotografia, enviada per Enric Sánchez (El Temps dels Aficionats) des de Sant Adrià, podem veure la mànega just a sobre seu.

Els registres total van ser destacables al nord del Baix Llobregat, al Barcelonès i a gran part del Maresme, així com també en alguna població del Vallès Occidental. Destaquem els 31mm de Barcelona-Sants; 26,3 a Premià de mar-Port; 26 a Badalona-Museu; 25,8 al Masou; 25,3 a l'Hospitalet-Torrassa; 25 a Cerdanyola-Centre; 24 a Alella; 23,6 a Barcelona-Badal; 22 a Badalona-Bufalà; 21,8 a Sant Andreu de LLavaneres; 21,6 a Barcelona-Gràcia. Remarquem, també, els 18,8mm que vam recollir durant tot el dijous a l'estació Badalona-Centre.

Vídeos:

1) Inici de la rierada (riera de Canyet): http://es.youtube.com/watch?v=fFbOGAnFkiQ

2) La rierada en sí; aigua baixant amb força (riera de Canyet): http://es.youtube.com/watch?v=JEf89h8wHnM