diumenge, 13 d’abril del 2008

Les precipitacions abundants han arribat al nord-oest

Aquests últims dies ens han afectat un parell de depressions. Aquestes ens han portat vents de llebeig (sud-oest) que al incidir amb els sistemes muntanyosos com és el cas del Montsec, el Port del Comte, part del Cadí i bàsicament el Prepirineu més occidental, es veuen obligats a pujar. Quan passa això, a la cara sud d'aquestes muntanyes s'hi va acumulant nuvolositat i va plovent (o nevant) continuadament i amb ganes. Precisament durant aquests dies ha succeït això mateix, i els registres de precipitacions han estat molt abundant a aquella zona, amb màxims de més de 100 litres per metre quadrat en tot l'episodi (del 7 al 12 d'abril). Ha plogut a tot arreu: al sud, ben poca cosa (a Tortosa mateix amb prou feines han vist caure alguna gota); a la costa els registres han estat més aviat modestos, si bé al Prelitoral han oscil·lat entre els 10 -els menys importants- fins als 30 o 40mm. Cal dir que a les comarques de la Garrotxa, Osona i Berguedà, a causa dels ruixats i tempestes de dijous a la tarda i vespre els registres superen, en la majoria dels casos, el 25mm. Al Pirineu les quantitats són abundants en general, així com al Prepirineu, especialment al sector més occidental. A les zones de l'interior (Catalunya central), va ser divendres el dia que va portar més aigua, així com a moltes altres zones del país. Les precipitacions, primer aïllades, i després més generals, van rega amb ganes el Bages, l'Anoia i els dos Vallesos (Oriental i Occidental), amb valors pròxims o superiors als 20 L/m2. Al mapa de precipitacions que hem elaborat es pot comprobar que les zones més beneficiades per aquest episodi de pluges, més o menys generals, corresponent a la meitat nord i oest de Catalunya.


A la imatge del radar del vespre de divendres, podem veure l'extensió i la intensitat de les pluges que van afectar més de la meitat del territori català.


Una setmana de pluges que, dia sí i dia també, han anat regant diversos sectors de la geografia catalana, no solucionant la sequera, però sí apaivagant-la una mica. A poc a poc (i si va plovent i continuem estalviant) la sequera i el perill s'aniran reduint.